Zawijana szynka szwarcwaldzka z grilla
Grillowanie kojarzy nam się z piękną pogodą, zapachem roślin wokół, ale dlaczego nie w zacisznym domowym zakątku przy blasku świec i filiżance gorącej aromatycznej herbaty. Przepis, który chcemy Wam polecić, nadaje się na każdą porę roku. Zamiast klasycznego plenerowego grilla możemy użyć patelni grillowej. Dobre jedzonko zawsze i wszędzie doskonale się odnajdzie na naszym talerzu. Życzymy nie mniej magicznych doznań smakowych jak w plenerze.
Składniki:
– 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
– 20 suszonych śliwek,
– 10 pasków sera typu greckiego (grubość ok. 0,5cm),
– 10 plastrów melona miodowego (grubość ok. 1cm).
Przygotowanie:
Przygotowanie takiej przekąski jest banalnie proste. Otóż wystarczy przygotować szynkę w plastrach i układać na niej pasek sera, a na nim śliwki suszone i zawijać w ruloniki. Następnie układać to wszystko na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Grillować do uzyskania złocistego koloru i chrupiącej szynki.
W międzyczasie obieramy melona, kroimy w grubsze plastry, kroimy na pół i układamy na półmisku. Ostatnim krokiem jest już tylko ułożenie na kawałkach melona zgrillowanych ruloników szynki. Sałata z pomidorkami koktajlowymi, odrobiną oliwy i cytryny świetnie skomponuje się z naszą przystawką, która może być całkiem sycącą kolacją.
Życzymy smacznego!
Patroni
Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego
Mazowieckie Centrum Polityki SpoŁecznej
ul. Nowogrodzka 62A
02-002 Warszawa
www.mcps.com.pl
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie
03-719 Warszawa
ul. Jagiellońska 26
www.mazovia.pl
Fundacja Studio Psychologii Zdrowia
ul. Zachodnia 5
05-800 Pruszków
www.studio-psychologii.pl