Ryba w cieście
Poza walorami smakowymi, ryby są źródłem białka, kwasów omega 3 oraz witamin i mikroelementów, co doskonale wpływa na nasz układ odpornościowy. Ryby możemy przygotowywać na wiele różnych sposobów, a tym samym urozmaicać sobie dietę. Jednym z przepisów, którym chcemy się podzielić, jest polędwica z dorsza lub jak kto woli, może być łosoś w cieście francuskim. Przygotowanie zajmie nam trochę czasu, ale zapewniamy że warto.
Składniki:
– 1 rolka ciasta francuskiego,
– 6 kawałków polędwicy z dorsza lub łososia,
– ok.3 łyżeczki pesto z bazylii,
– kawałek masła (nie koniecznie),
– sól i pieprz do smaku,
– 1 jajko,
– sok z cytryny.
Przygotowanie:
Kroimy rybę na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Wyciągamy z lodówki ciasto francuskie, rozwałkowujemy i kroimy na kawałki. Układamy na nich przygotowane kawałki ryby, smarujemy pesto i jeśli koś lubi możemy dodać niewielki kawałek masła. Wielkość ciasta powinna być nieco 2x większa od kawałków ryby + zakładka. Krawędzie, które zlepiamy, wcześniej smarujemy roztrzepanym jajkiem od wewnętrznej strony, a następnie smarujemy jajkiem po zewnętrznej części ciasta i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 220⁰C przez ok 20-25 minut.
Życzymy smacznego.
Patroni
Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego
Mazowieckie Centrum Polityki SpoŁecznej
ul. Nowogrodzka 62A
02-002 Warszawa
www.mcps.com.pl
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie
03-719 Warszawa
ul. Jagiellońska 26
www.mazovia.pl
Fundacja Studio Psychologii Zdrowia
ul. Zachodnia 5
05-800 Pruszków
www.studio-psychologii.pl