Sery

Proste spodnie

Sery różnią się między sobą. Warto wiedzieć czym się różnią, z czego są robione, jaką mają zawartość tłuszczy, jak dojrzewają itp.
Mamy sery najczęściej robione z mleka krowiego, owczego i koziego.

Jeśli bierzemy pod uwagę proces produkcji to mamy sery kwasowe czyli takie, gdzie skrzep serowy powstaje naturalnie poprzez działanie kwasu mlekowego zawartego w mleku. Tak jak typowy biały twaróg. Nic nie musimy dodawać do mleka aby otrzymać ser
Sery kwasowo-podpuszczkowe. Tu do naturalnego sera z kwasu mlekowego dodaje się trochę podpuszczki. To np. dzieje się w serku wiejskim.

Sery podpuszczkowe – to sery, które powstają dzięki dodaniu do mleka podpuszczki.

Dodatkowo sery dzielimy na świeże, miękkie, półtwarde i twarde.
Do serów świeżych należą: feta, mozzarella, twaróg.

Do serów miękkich zaliczamy: bryndzę, camembert, brie.

Do serów półtwardych możemy zaliczyć te najbardziej popularne z serów żółtych np. gouda, tylżycki, edam, rubin, szafir, bursztyn, cheddar.

Do serów twardych zaliczyć należy: parmezan, grana padano.
Nie zapominajmy jeszcze o serach pleśniowych np. Roquefort, Lazur.

Warto czasami pozwolić sobie na lepszy ser, półtwardy lub pleśniowy. Sery za kilkanaście złotych za kilogram, są najczęściej robione bardzo szybko i zamiast mleka daje się tłuszcz roślinny. Na kilogram sera potrzeba ok. 10 l mleka. Skoro litr mleka kosztuje ok 1,5 zł (cena hurtowa), to samo mleko to już koszt 15 zł, a gdzie jeszcze reszta kosztu. Warto czasami kupić sobie mniej ale droższego sera, bo wiemy, że jest zdrowszy a i smak o wiele lepszy.

Zachęcamy do zgłębiania tajemnic serów i podróży przez smaki świata, bo przecież feta kojarzy się z Grecją, mozzarella czy parmezan z Włochami, a gouda to Holandia, o Francuskich gruyere czy roqueforcie nie wspominając. Nie zapominajmy o Polsce i pysznym korycińskim serze, czy oscypku.

Proste spodnie

Tagi:

Zobacz więcej

Pita z kurczakiem

Pita z kurczakiem

Czasami potrzebujemy niestandardowego obiadu czy kolacji. Wtedy pita z dodatkami doskonale się wpasuje.Styl życia

Czytaj więcej
Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Jakże zapachniało latem, lasem i przygodą. Dlaczego jagody kojarzą nam się z rozpływającymi w ustach pierogami?Styl życia

Czytaj więcej
Koktajl owocowy

Koktajl owocowy

Szczególnie jesienią i zimą nasz organizm jest bardziej narażony na wszelkiego rodzaju przeziębienia.Styl życia

Czytaj więcej

Patroni

Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego

Mazowieckie Centrum Polityki SpoŁecznej

ul. Nowogrodzka 62A
02-002 Warszawa
www.mcps.com.pl

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

03-719 Warszawa
ul. Jagiellońska 26
www.mazovia.pl

Fundacja Studio Psychologii Zdrowia

ul. Zachodnia 5
05-800 Pruszków
www.studio-psychologii.pl