Mule w pomidorach

Proste spodnie

Wydawać by się mogło, że przygotowanie muli to długotrwały i skomplikowany proces. Nic bardziej mylnego. To proste i smaczne, a zarazem ciekawe danie.

A więc do dzieła. Kupione mule myjemy w zimnej, bieżącej wodzie i następnie dokładnie odsączamy.

W dość głębokim naczyniu rozgrzewamy oliwę. Do oliwy dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Wszystko to razem na średnim ogniu podgrzewamy aż do zeszklenia się cebuli i czosnku. Jak już cebulka jest dobrze zeszklona dodajemy białego, wytrawnego wina. Po chwili wrzucamy krojone, obrane pomidory z puszki i następnie wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można oczywiście dodać i inne przyprawy jakie się lubi. Gdy to wszystko razem nam się chwilkę pogotuje wsypujemy mule. Teraz warto zwiększyć ogień, przykryć wszystko pokrywką i gotować aż mule się pootwierają. Wystarczy kilka minut. Od czasu do czasu trzeba przemieszać wszystko tak, aby mule połączyły się dobrze z sosem pomidorowym.

I to wszystko. Wykładamy na dużą miskę, wazę, możemy posypać to wszystko posiekaną natką pietruszki albo innym świeżym ziołem. Do tego najlepiej smakują grzaneczki np. z masłem czosnkowym.

Ciekawe jakie zrobimy wrażenia, gdy zaprosimy wnuczki na kolację i zamiast tradycyjnych kanapek na stół wjedzie wielka miska muli

Składniki:
– 1 kg muli (świeże lub mrożone),
– 1 cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– oliwa z oliwek,
– 250 ml białego, wytrawnego wina,
– sól,
– pieprz,
– inne przyprawy wg własnego uznania,
– krojone pomidory z puszki,
– natka pietruszki.

Proste spodnie

Tagi:

Zobacz więcej

Muzeum pozytywizmu

Muzeum pozytywizmu

Kto nie słyszał o pracy u podstaw, albo o pracy organicznej. Tak, to założenia pozytywizmu. W przeciwieństwie do romantyzmy, stawiał on naukę, doświadczenie przed emocjami, uczuciami.Turystyka

Czytaj więcej
Łosoś grillowany z twarogiem wędzonym

Łosoś grillowany z twarogiem wędzonym

Łosoś należy do ryb, z których można przygotować bardzo szybko nieskomplikowane i bogate w składniki odżywcze pyszne danie.Styl życia

Czytaj więcej
Buraki z kozim serem

Buraki z kozim serem

Co zrobić, gdy nie mamy ochoty na konkretne danie, albo pomysłu na przystawkę, a goście już nadciągają?Styl życia

Czytaj więcej

Patroni

Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego

Mazowieckie Centrum Polityki SpoŁecznej

ul. Nowogrodzka 62A
02-002 Warszawa
www.mcps.com.pl

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

03-719 Warszawa
ul. Jagiellońska 26
www.mazovia.pl

Fundacja Studio Psychologii Zdrowia

ul. Zachodnia 5
05-800 Pruszków
www.studio-psychologii.pl