Kasztany jadalne

Proste spodnie

Jesień u nas często kojarzy się z pięknymi kolorami i spadającymi kasztanami. Najczęściej z kasztanów u nas to dzieci robią ozdoby. Istnieją jednak kasztany, które można jeść, a przygotowanie ich jest bardzo proste. Można je gotować jak i piec. My przedstawimy przepis na pieczone kasztany.

Kupujemy kasztany jadalne. Wybieramy takie bez przebarwień, ze lśniąca skórką. Myjemy je pod bieżącą wodą. Można je potem namoczyć przez kilkanaście minut w zimnej wodzie. Wyjmujemy je z wody, obsuszamy i nacinamy skórkę kasztana na jego wypukłej stronie.

Nagrzewamy piekarnik do 180⁰C. Kasztany układamy a blachę, płaską stroną do blachy. Pieczemy przez ok. pół godziny i już.
Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do wystygnięcia. Jemy, to co jest w środku, bez skórki.

Spróbujcie sami. Smacznego!.

Proste spodnie

Tagi:

Zobacz więcej

Wekowanie

Wekowanie

Wekowanie to przepis który praktykowały nasze mamy, babcie. Jest to niezawodny sposób przechowanie zapasów jedzenia tak, aby nie straciły na wartości.Styl życia

Czytaj więcej
Sery

Sery

Sery różnią się między sobą. Warto wiedzieć czym się różnią, z czego są robione, jaką mają zawartość tłuszczy, jak dojrzewają itp.Styl życia

Czytaj więcej
Pita z kurczakiem

Pita z kurczakiem

Czasami potrzebujemy niestandardowego obiadu czy kolacji. Wtedy pita z dodatkami doskonale się wpasuje.Styl życia

Czytaj więcej

Patroni

Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego

Mazowieckie Centrum Polityki SpoŁecznej

ul. Nowogrodzka 62A
02-002 Warszawa
www.mcps.com.pl

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

03-719 Warszawa
ul. Jagiellońska 26
www.mazovia.pl

Fundacja Studio Psychologii Zdrowia

ul. Zachodnia 5
05-800 Pruszków
www.studio-psychologii.pl