Zupa z boczniaków
Poziom trudności wykonania zupy z boczniaków oceniłabym na niski. Za to efekt jaki można uzyskać dzięki kilku prostym krokom, które opisałam w dalszej części artykułu, jest zniewalający. Zupa nie tylko jest wyjątkowo prosta w wykonaniu, ale również nie jest czasochłonna, więc z pewnością świetnie sprawdzi się w sytuacji, kiedy nasz poranny grafik jest na tyle napięty, że nie możemy sobie pozwolić na kilkugodzinne przygotowanie obiadu. Można ją również przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia przed zjedzeniem tylko odgrzać.
Do przygotowania zupy potrzebujemy :
– 1/2 pora,
– 1 ząbek czosnku,
– 4 boczniaki,
– 1 korzeń pietruszki,
– 1/3 selera,
– kilka ziaren ziela angielskiego,
– 2 listki laurowe,
– garść majeranku,
– 1 łyżeczka kurkumy,
– duża łyżka masła klarowanego,
– sól i pieprz do smaku,
– 1 kostka bulionu warzywnego.
Przygotowanie :
W garnku podgrzać masło i zeszklić drobno pokrojony por, dodać pokrojonego w paseczki boczniaka, a następnie dodać startą na tarce (grube oczka) marchew, pietruszkę i wszystko razem podsmażyć. Następnie dodać drobno pokrojony czosnek, sól, pieprz, kurkumę, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu przez ok 15-20 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa do spożycia. Aromatyczne zapachy które unoszą się w powietrzu są po prostu zniewalające.
Życzymy smacznego!
Patroni
Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie
03-719 Warszawa
ul. Jagiellońska 26
www.mazovia.pl