Warzywa zapiekane z kozim serem

Proste spodnie

Nierzadko zdarza się, że zostają nam w lodówce różne warzywa i nie mamy pomysłu co z nimi zrobić. Jest na to łatwy sposób aby wykorzystać je jako pyszną przekąskę albo dodatek do dania głównego, czy też na wyborną mini kolację, taką aby na noc się nie najadać za bardzo, ale żeby poczuć, że zjedliśmy coś pysznego.

Składniki:

– papryka zielona, czerwona, żółta (jaką mamy),

– cukinia,

– bakłażan,

– pomidory krojone z puszki lub świeże,

– cebula,

– czosnek,

– zioła,

– oliwa z oliwek,

– sól, pieprz, papryka wędzona, kurkuma, papryka ostra, zioła prowansalskie (wszystkie przyprawy wedle smaku).

– ser kozi twardy w kawałku.

Przygotowanie:

Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę mieszając aż do zeszklenia. W tym czasie gdy cebulka się przysmaża, resztę warzyw kroimy na większe kawałki, następnie wrzucamy wszystko na patelnię do zeszklonej cebuli i przez parę minut delikatnie podsmażamy. Przyprawiamy do smaku solą, świeżym pieprzem, dobrze sprawdza się papryka wędzona, zioła prowansalskie, kurkuma czy tez ostra papryka. Podsmażone i przyprawione składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym kozim serem i zapiekamy w piekarniku na termoobiegu przez ok. 10 – 15  minut w temperaturze około 200⁰C.

Celowo nie podajemy dokładnej proporcji warzyw, aby się nie ograniczać. Nawet jeśli brakuje nam któregoś z warzyw, to róbmy z warzyw które akurat mamy w domu. Niech to będzie dla nas inspiracja na zrobienie czegoś łatwego i smacznego, czegoś, co nie wymaga od nas robienia wielkich zakupów. Nam smakuje, mamy nadzieje, że dla Was będzie to również smaczne i zdrowe danie.

Proste spodnie

Tagi:

Zobacz więcej

Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

Czasami mamy ochotę spotkać się z bliskimi na łonie natury, gdzie warunki nie zawsze pozwalają na przygotowanie wielkiego przyjęcia. Wtedy na myśl przychodzi nam……Styl życia

Czytaj więcej
Przekąska z bobu

Przekąska z bobu

Są chwile, że nie jesteśmy głodni, ale coś za nami chodzi… Całkiem możliwe, że to bób w towarzystwie ogóreczka i cebulki.Styl życia

Czytaj więcej
Kiszona papryka z kapustą

Kiszona papryka z kapustą

Jeśli jesteśmy otwarci na nowe smaki, to nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Kiszonki są bogactwem witamin, prebiotyków i smaków, które wydobywają się z warzyw…Styl życia

Czytaj więcej

Patroni

Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego

Mazowieckie Centrum Polityki SpoŁecznej

ul. Nowogrodzka 62A
02-002 Warszawa
www.mcps.com.pl

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

03-719 Warszawa
ul. Jagiellońska 26
www.mazovia.pl

Fundacja Studio Psychologii Zdrowia

ul. Zachodnia 5
05-800 Pruszków
www.studio-psychologii.pl