Sushi

Proste spodnie

Wegański sushi? Ale jak to bez ryby? To co kładziesz do środka? A z czego serek? To tylko niektóre z pytań, z którymi spotykam się gdy opowiadam o mojej wegańskiej wersji japońskiego specjału, który przez większość osób kojarzony jest głównie z surową rybą. Moja wersja sushi jest idealnym rozwiązaniem nie tylko dla wegan, ale również dla alergików, kobiet w ciąży, dzieci, którym zazwyczaj obawiamy się podawać surowe owoce morza, czy po prostu osób które chciałyby spróbować czegoś nowego lub takich, których wizja spożycia surowych ryb zawsze obrzydzała. W samej Warszawie możemy znaleźć co najmniej kilka restauracji, w której serwowane jest sushi w wersji pozbawionej produktów odzwierzęcych. Jednak potrawa ta smakuje najlepiej, gdy przygotujemy ją sami. Sam proces „zawijania” może być świetnym pomysłem na grupową aktywność, w którą zaangażować możemy członków naszej rodziny, czy przyjaciół. Warto jednak zarezerwować sobie na to kilka godzin, (szczególnie jeśli przygotowujemy posiłek dla większej grupy) ponieważ jest to zabawa raczej czasochłonna.

Składniki na około 6 osób:

  • 500 g ryżu do sushi (ważne, żeby to był właśnie ten rodzaj, ponieważ z innym sushi się nam nie sklei)
  • Kilka łyżek octu ryżowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • Sezam biały i czarny
  • 1 opakowanie (10 arkuszy) nori (wodorosty)
  • Wasabi
  • Słoiczek imbiru
  • Sos sojowy
  • Sałata karbowana
  • Papryka czerwona
  • 3 ogórki gruntowe
  • Awokado
  • Tykwa
  • Żółta rzodkiew
  • Tofu wędzone
  • Tofu naturalne
  • Kiełki słonecznika
  • Kiełki fasoli Mung świeże
  • 100g boczniaków
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • lodowata woda
  • sól

Serek:

  • 250g nerkowców (można zastąpić słonecznikiem)
  • Czubata łyżka płatków drożdżowych
  • Ok. 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Sól do smaku
  • Kilka łyżek lodowatej wody

Gotowanie ryżu:

  • Ryż bardzo dokładnie płuczemy letnią wodą do momentu, kiedy woda będzie przejrzysta.
  • Umieszczamy ryż w garnku i zalewamy zimną wodą w proporcji 1 szklanka wody : 1 szklanka suchego ryżu. Nie solimy. Należy wziąć pod uwagę, że w ryżu mogło zostać trochę wody z płukania. Zawsze lepiej dolać trochę wrzątku w czasie gotowania niż wlać jej za dużo do garnka na początku i skazać ryż na rozgotowanie się.
  • Przykrywamy garnek i stawiamy na kuchence. Czekamy aż woda zagotuje się i od tego momentu czekamy 10 minut. Ważne jest, aby w czasie gotowanie nie mieszać ryżu.
  • Gdy ryż ugotuje się, odstawiamy go pod przykryciem na bok na ok. 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy zaprawę do ryżu z octu ryżowego, cukru i soli. Składniki należy dokładnie mieszać, aż do rozpuszczenia się soli i cukru. Gotową zaprawę wlewamy do ryżu i dokładnie mieszamy.
  • Przed zwijaniem rolek, ryż powinien być zupełnie wystudzony. Ja zawsze przygotowuję go sobie wieczór przed planowaną zabawą. 😉

Proste spodnie

Przygotowanie dodatków:

  • Twarożek:
  • Namaczam nerkowce na kilka godzin
  • Po upływie tego czasu płuczę je w chłodnej wodzie i umieszczam w blenderze kielichowych wraz z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i lodowatą wodą;
  • Blenduję do uzyskania gładkiej masy,
  • Przekładam w osobne naczynie i jeśli jest taka konieczność, doprawiam do smaku.
  • Przygotowanie składników:
  • Boczniak w tempurze: grzyby myję i kroję na paski jak na zdjęciu. Rozkładam na płasko na osobnym naczyniu, solę i pieprzę. W oddzielnym naczyniu przygotowuję tempurę: roztrzepuję mąkę kukurydzianą z bardzo lodowatą (to ważne) wodą do uzyskania gładkiej i gęstej masy (na tyle, aby udało się w niej swobodnie zamoczyć grzyby). Na patelni rozgrzewam głęboki olej, maczam boczniaki w masie i wrzucam na gorący olej smażąc do uzyskania złotej barwy. Odsączam na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Tofu kroję w słupki jak na zdjęciu.
  • Warzywa dokładnie myję pod bieżącą wodą i również kroję w słupki jak na zdjęciu.
  • Zawijanie 😊

*Dla ułatwienia przecinam nori w poprzek na pół – znacznie uprości to zawijanie pełnych rolek.
*Do małej miseczki wlewam wodę i stawiam obok miejsca pracy – przyda się to do sklejania wodorostów.
*Przydatnym narzędziem jest bambusowa mata (taka jak a zdjęciu) – można nią zgniatać i zawijać rolki nadając im odpowiedni kształt.
*Miejsce pracy warto zorganizować sobie w pobliżu zlewu, tak aby na bieżąco mieć możliwość zmywania z dłoni klejącego ryżu.
*Sushi w teorii spożywa się pałeczkami. Jednak jeśli ktoś nie do końca wie jak to robić, na rynku dostępne  są wersje dla początkujących – połączone u góry. A jeśli komuś nie przeszkadza brudzenie rąk, to można być mniej eleganckim i jeść sushi dłońmi. 😉

  • Na macie kładziemy kawałek nori krótszą krawędzią do nas (jak na zdęciu). Równomiernie rozgniatamy na nim ryż zostawiając u góry niewielki margines, który będzie później służył jako zakładka do sklejenia rolki.
  • Wzdłuż krótszej krawędzi rozcieram mniej – więcej łyżeczkę twarożku, odrobinę wasabi (uwaga – bardzo pikantne! Dla precyzji najlepiej rozetrzeć je pałeczką), posypuję sezamem, kładę na to liść sałaty, tak aby u góry delikatnie wystawała karbowana część.
  • W tym momencie rozpoczyna się dowolność i możliwość uruchomienia swojej kreatywności! Dodatki możemy mieszać tak naprawdę na wszystkie możliwe sposoby, według naszych osobistych upodobań.

Poniżej kilka moich ulubionych propozycji:

*boczniak, tykwa, rzodkiew, papryka
*tofu naturalne, ogórek zielony, awokado, kiełki fasoli mungi
*tofu wędzone, awokado, papryka, tykwa, kiełki słonecznika

  • Rolki zwijamy jak na zdjęciu lub przez matę bambusową, na końcu zwilżając pozostałą zakładkę nori. Ważne jest aby rolka była zwinięta ciasno – w przeciwnym razie może się nam rozpaść.
  • Zawinięte rolki kroję ostrym nożem z piłką na 5-6 kawałków.
  • Podaję na talerzu z imbirem na zakąskę.
  • Kawałki sushi maczam w sosie sojowym już na własnym talerzu. Do smaku mogę dodać więcej wasabi (uwaga – bardzo ostre!).
  • Sushi świetnie komponuję się z zieloną herbatą.

 

Tagi:

Zobacz więcej

Oscypek z grilla

Oscypek z grilla

W pięknych okolicznościach przyrody łatwo i smakowicie.Styl życia

Czytaj więcej
Kociołek

Kociołek

Jeśli mieszkamy poza miastem, czy jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami działki, to warto sobie zafundować kociołek żeliwny. Można w nim ugotować łatwe i smaczne i oryginalne…Styl życia

Czytaj więcej
Wegański deser gruszkowy

Wegański deser gruszkowy

Magiczne słowo ‘deser”, to dla większości z nas coś pysznego, że ślinka cieknieStyl życia

Czytaj więcej

Patroni

Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego

Mazowieckie Centrum Polityki SpoŁecznej

ul. Nowogrodzka 62A
02-002 Warszawa
www.mcps.com.pl

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

03-719 Warszawa
ul. Jagiellońska 26
www.mazovia.pl

Fundacja Studio Psychologii Zdrowia

ul. Zachodnia 5
05-800 Pruszków
www.studio-psychologii.pl