Pu Erh – czerwona herbata
U nas mówi się na nią herbata czerwona, w Chinach zalicza się ją do herbat czarnych. Jak by nie patrzeć to jest to herbata różniąca się od większości przez nas pitych herbat. Ma dość charakterystyczny smak gdyż jest to herbata, która poddawana jest procesowi fermentacji. Zanim ją się zacznie suszyć, moczy się wodą, przykrywa i czeka aż zacznie fermentować.
W czasach PRL dość często u nas była pita. To słynny Ulung był właśnie taką herbatą, o słodkawym, a nie cierpkim smaku.
Herbata czerwona ma dobre właściwości trawienne, posiada działania przeciwutleniające, a nawet mówi się, że dobrze wpływa na pamięć. Często używana wspierająco przy odchudzaniu.
Zawiera jednak bardzo dużo teiny, więc lepiej spożywać przed południem, żeby nie mieć problemów z zasypianiem.
Przy parzeniu warto pamiętać, aby po zalaniu liści, nie trzymać jej zbyt długo – ok 2-3 minuty wystarczą i potem przelać do filiżanek.
Polecamy dla fanów jej smaku czy dla wspomnień za czasami, gdy nie było można dostać żadnej innej herbaty.
Patroni
Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie
03-719 Warszawa
ul. Jagiellońska 26
www.mazovia.pl