Przekąska z bobu
Są chwile, że nie jesteśmy głodni, ale coś za nami chodzi… Całkiem możliwe, że to bób w towarzystwie ogóreczka i cebulki. Małe co nieco, a pokrzepi duszę i ciało. Jak wiemy bób podobnie jak i inne rośliny strączkowe posiada wiele wartości odżywczych. Zawiera dużą ilość białka które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i jest lepiej przyswajalne, jest bogaty w potas i rozpuszczalny błonnik, dzięki czemu sprzyja obniżaniu cholesterolu we krwi i tym samym reguluje ciśnienie krwi. Bogactwo kwasu foliowego zapewne doceni mama naszego przyszłego wnuka. Więc nie żałujmy sobie zdrowia😊.
Składniki:
– 2 puszki bobu/ opcjonalnie 0,5 kg świeżego,
– kilka gałązek koperku,
– 1 duża cebula lub 2 małe,
– ¾ ogórki małosolne opcjonalnie kiszone,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– kilka kropli cytryny,
– sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Bób z puszki wsypać do miski lub ugotować świeży i wystudzić. Ogóreczki i cebulkę pokroić w kostkę,
Dodać do bobu. Wszystko skropić cytrynką i oliwą, dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać i wyłożyć
na talerz, posypać pokrojonym koperkiem i już.
Smacznego😊
Patroni
Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie
03-719 Warszawa
ul. Jagiellońska 26
www.mazovia.pl