Pierogi z jagodami

Proste spodnie

Jakże zapachniało latem, lasem i przygodą. Dlaczego jagody kojarzą nam się z rozpływającymi w ustach pierogami? Bo delikatne ciasto, jagody i śmietanka z odrobiną cukru, to magiczne połączenie na naszym talerzu. Ta bajeczna nuta zwabi każdego jagodowego łasucha. Wnuczki chętnie zabiorą jeszcze na wynos. Zatem do dzieła😊

Składniki:

– 0,5 kg mąki,
– 0k 200-250 ml ciepłej wody,
– 3 łyżki oleju ( wymiennie masło),
– szczypta soli,
– 0,5 kg jagód,

Z naszego przepisu wyjdzie około 50 piergów.

Przygotowanie:

Wyrabiamy mąkę z wodą, olejem i solą, następnie rozwałkowujemy ciasto cienko na stolnicy i wycinamy kółka szklanką. Na środek każdego wyciętego krążka nakładamy jagody i zlepiamy pierogi. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na posolony wrzątek z odrobiną oleju i gotujemy przez kilka minut, aż wypłyną na wierzch. Gotujemy partiami, tak by się nie posklejały. Wyciągamy na durszlak
i przekładamy na talerz. Doskonale smakują ze śmietanką i odrobiną cukru. My użyliśmy śmietanki 12 procent. Życzymy smacznego powrotu do dzieciństwa😊

Proste spodnie

Tagi:

Zobacz więcej

Koktajl owocowy

Koktajl owocowy

Szczególnie jesienią i zimą nasz organizm jest bardziej narażony na wszelkiego rodzaju przeziębienia.Styl życia

Czytaj więcej
Sok z malin

Sok z malin

Maliny to słodycz lata, którą warto utrwalić poprzez przygotowanie przetworów z nich na chłodną porę roku.Styl życia

Czytaj więcej
Koreczki serowe

Koreczki serowe

Na mały głód warto zrobić coś zdrowszego niż słone przekąski typu chipsy, paluszki itp.Styl życia

Czytaj więcej

Patroni

Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego

Mazowieckie Centrum Polityki SpoŁecznej

ul. Nowogrodzka 62A
02-002 Warszawa
www.mcps.com.pl

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

03-719 Warszawa
ul. Jagiellońska 26
www.mazovia.pl

Fundacja Studio Psychologii Zdrowia

ul. Zachodnia 5
05-800 Pruszków
www.studio-psychologii.pl