Kiszona marchewka

Proste spodnie

Wszelkiego rodzaju kiszonki królują w naszej kuchni od zawsze. Kisić możemy wiele warzyw – nie tylko ogórki i kapustę. Chcemy zaproponować kiszoną marchewkę, której wykonanie jest niezwykle proste, a wszechstronne zastosowanie pozwoli na użycie jej jako dodatku do kanapek, sałatek, czy też jako przystawki do obiadu. Szczególnie w okresie jesienno – zimowym sprawdzi się doskonale jako cudowne lekarstwo, które wzmocni naszą odporność. Marchewka jest niskokaloryczna i posiada całe mnóstwo witamin i minerałów oraz doskonale reguluje przemianę materii w naszym organizmie. Kwas, który pozostaje po kiszonej marchewce możemy po prostu wypić ze smakiem, ku zdrowotności. To naturalny antybiotyk. Najzdrowsze oczywiście są te kiszonki, które przygotowujemy sami w domu, gdyż dodajemy do nich całe mnóstwo świeżych i wartościowych dodatków, a te kupne niestety zawierają substancje konserwujące i przyśpieszające proces fermentacji. Przygotowanie własnej kiszonki, to wielka satysfakcja i inwestycja w zdrowie. Polecamy!

Składniki :

– 3 kg marchewki,

– 7 ziaren ziela angielskiego,

– ok. 4,5 litra przegotowanej wrzącej wody,

– 4,5 łyżki soli ( nie jodowanej),

– 2 baldachimy kopru,

– kawałek chrzanu (ostrożnie z ilością),

– kawałek imbiru (ostrożnie z ilością),

– 4 listki laurowe,

– 7 ząbków czosnku,

Przygotowanie :

Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki lub wstążki. My preferujemy wstążki, więc posłużyliśmy się obieraczką do warzyw. Można wykorzystać robota kuchennego, wtedy zajmuje to mniej czasu. Przygotowaną marchewkę wykładamy najlepiej do kamionkowego garnka, warstwowo przekładamy dodatkami, zalewamy gorącą słoną wodą, dociskamy np. talerzem, tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i pozwolić równo przekisić się zawartości garnka. Nasza kiszonka była gotowa po 6 dniach. Proces ten zależy od temperatury, która jest w pomieszczeniu. W celu zakończenia procesu kiszenia naczynie z marchewką przenosimy np. do piwnicy albo przekładamy do wcześniej wyparzonych słoiczków, ugniatamy jak kapustę kiszoną, tak by marchewka była zanurzona w kwasie. Słoiki wstawiamy do lodówki lub wynosimy do piwnicy. Korzystamy do woli. Ponieważ marchewka jest dostępna przez cały rok, polecamy kiszenie na bieżąco. Po prostu pycha😊

Proste spodnie

Tagi:

Zobacz więcej

Wielki Dąb

Wielki Dąb

Niedaleko Ciechanowa, w małej miejscowości Młock, na granicy tej wsi znajduje się jeden z największych dębów w Polsce – Dąb Uparty Mazur.Turystyka

Czytaj więcej
Najgrubsza Topola

Najgrubsza Topola

Niedaleko Ostrołęki, a więc na Kurpiach – tuż za lub przed miejscowością Góry w kierunku na Długosiodło lub jadąc od Długosiodła przy polnej drodze stoi majestatyczne drzewo.Turystyka

Czytaj więcej
Palmiry – miejsce pamięci

Palmiry – miejsce pamięci

Na granicy Puszczy Kampinoskiej niedaleko Warszawy jest miejsce, które miał zostać w ukryciu i nikt miał nie wiedzieć co się tam stało.Turystyka

Czytaj więcej

Patroni

Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego

Mazowieckie Centrum Polityki SpoŁecznej

ul. Nowogrodzka 62A
02-002 Warszawa
www.mcps.com.pl

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

03-719 Warszawa
ul. Jagiellońska 26
www.mazovia.pl

Fundacja Studio Psychologii Zdrowia

ul. Zachodnia 5
05-800 Pruszków
www.studio-psychologii.pl