Jesienne skarby

Jesienne skarby

Gdy lato się kończy zaczyna się czas na jesienne przetwory. Matka natura jest wtedy łaskawa i możemy przerobić jej dary na coś, co w chłodne dni przeniesie nas w smakowite wspomnienia końca lata.

Czas zatem na śliwki. Zwykłe powidła to żadna sztuka. Można je jednak urozmaicić czymś co zaskoczy zwykłego zjadacza dżemu.

Przygotujemy powidła śliwkowe z nutą świątecznych smaków i zapachów.

To trochę trwa i wymaga cierpliwości, a zatem do dzieła.

Jesienne skarby

Śliwki, najlepiej węgierki, ale można i innych odmian spokojnie popróbować, myjemy i wyjmujemy pestki. Wrzucamy je następnie do dużego garnka. Ważne aby miał grube dno, żeby śliweczki się nie przypalały. Warto na dno garnka nalać trochę wody na początek zanim śliwki puszczą własny sok.

Na małym ogniu wysmażamy je przez kilka dni starannie mieszając, aby nie przywarły do dna. Co jakiś czas wyłączamy kuchenkę, aby śliwki naturalnie odparowały.

Nie dodajemy żadnych żelfixów. Najlepsze są jak naturalnie się wysmażą, ale to wymaga duuużej cierpliwości i trwa kilka dni. Pod koniec smażenia można dodać cukier lub miód do smaku i do zakonserwowania powideł. A teraz czas na tajemne składniki, które dodadzą powidłom świątecznej nuty.

Dosypujemy przyprawy korzenne (np. imbir, cynamon), dodajemy posiekane orzechy włoskie i kandyzowaną skórkę pomarańczy. Wszystko razem mieszamy na małym ogniu i przekładamy do słoiczków. Teraz tylko pasteryzacja słoików np. w gorącej wodzie lub piekarniku.

W chłodne jesienne i zimowe wieczory takie korzenne powidełka można wykorzystać aby się rozgrzać. Możemy dodać powidełka do czarnej herbatki zamiast cukru. Pyszne będą też do rogalików z kruchego czy drożdżowego ciasta.

Takie własnoręcznie zrobione słoiczki są tez świetnym pomysłem na prezent. Wystarczy kawałek szarego papieru i rafii. Obwiązujemy nimi wieczko i niepowtarzalny, niebanalny prezent gotowy.

Jesienne skarby

Składniki

  • 3 km śliwek
  • Przyprawy korzenne (imbir, cynamon) – do smaku
  • Miód – do smaku
  • Skórka pomarańczy – 1 opakowanie
  • Orzechy włoskie – 100 g

Tagi:

Zobacz więcej

Coś zdrowego dla łasuchów

Coś zdrowego dla łasuchów

Wieczorem czasami coś by się poskubało, najlepiej coś słodkiego. Słodycze to jednak nie najlepszy pomysł.Styl życia

Czytaj więcej
Zdrowe chipsy na talerzu

Zdrowe chipsy na talerzu

Mazowsze z jabłek słynie. Jabłka są pyszne nie tylko na surowo. Można z nich zrobić rewelacyjne owocowe chipsy. To proste.Styl życia

Czytaj więcej
Coś na ząb – Paluszki z ciasta francuskiego

Coś na ząb – Paluszki z ciasta francuskiego

Czasami nachodzi ochota aby coś pochrupać, a nie bardzo się chce iść do sklepu po ciasteczka.Styl życia

Czytaj więcej

Patroni

Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego

Mazowieckie Centrum Polityki SpoŁecznej

ul. Nowogrodzka 62A
02-002 Warszawa
www.mcps.com.pl

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

03-719 Warszawa
ul. Jagiellońska 26
www.mazovia.pl

Fundacja Studio Psychologii Zdrowia

ul. Zachodnia 5
05-800 Pruszków
www.studio-psychologii.pl