Herbata Earl grey – czarna z nutką wyjątkowego smaku
Wśród czarnych herbat, charakteryzujących się intensywnym, cierpki smakiem wyróżnia się jedna bardziej subtelna. To Earl grey – herbata z bergamotką.
Herbata Earl grey jest herbatą czarną, która skrapiana jest olejkiem z pomarańczy bergamoty. Prawdopodobnie wzięła się stąd, że transportując herbatę statkami z Indii czy Chin przesiąkała ona zapachami statków, np. zapachem ryb, albo była narażona na pleśnienie co powodowało, ze towar nie nadawał się do użytku. Zaczęto na czas transportu skraplać ją właśnie olejkiem bergamoty, żeby nie dopuścić do zepsucia się herbaty.
Parzymy ją jak każdą czarną herbatę po prostu zalewając gorącą wodą. Warto pić oddzielnie od liści, czyli nie zalewać w kubku czy szklance ale w dzbanku i przelać potem do filiżanki czy kubka.
Eralgrey sam w sobie jest herbatą aromatyczną, ale niektórzy smakosze jeszcze próbują ją urozmaicać. Niektórzy preferują mleko do tej herbaty, ale my polecamy nasiona lawendy. Połączenie bergamotki z lawenda daje wyjątkowo orzeźwiający smak i zabiera nas w podróż od Indii aż do Prowansji.
Patroni
Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie
03-719 Warszawa
ul. Jagiellońska 26
www.mazovia.pl