Gołąbki wegetariańskie

Proste spodnie

Przygotowanie gołąbków wegetariańskich jest czasochłonne, ale zdecydowanie warte zachodu. Szczególnie wtedy, gdy na obiad zaprosiliśmy osoby które nie jedzą mięsa. Zapach pomidorów
i przypraw który wydobywają się z piekarnika podczas pieczenia, skusi nawet tych którzy preferują wersję mięsną. Na pewno będzie to kulinarny strzał w dziesiątkę. Warto zmierzyć się z wyzwaniem.

Sos pomidorowy – składniki:

– ok litra bulionu,

– 250 ml przecieru pomidorowego,

– 2 łyżeczki suszonych pomidorów z ziołami prowansalskimi,

– oliwa,

– ½ pora,

– 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku,

– sól i pieprz do smaku,

Sos pomidorowy – przygotowanie:

Pora drobno kroimy i podsmażamy na oliwie (najlepiej od razy w garnku), następnie dodajemy do niego przecier pomidorowy, bulion, pomidory suszone, paprykę wędzoną w proszku, sól i pieprz do smaku. Gotujemy ok pół godziny.

Aromatyczny sos jest gotowy i możemy nim zalać przygotowane gołąbki.

Składniki gołąbki:

– 1 główka kapusty,

– 0,5 szkl. czarnej soczewic,

– 0,5 szkl. czerwonej soczewicy,

– 1 ząbek czosnku,

– 1 cebula,

– 2 garści suszonych prawdziwków,

– 200 g ryżu Basmanti,

– 100 g kaszy bulgur,

– 2 marchewki,

– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,

– ¼ łyżeczki papryki ostrej,

– 0,5 łyżeczki gałki muszaktałowej,

– 1 łyżeczka kurkumy,

– kilka gałązek natki pietruszki,

– kilka gałązek kolendry,

– sól i pieprz do smaku,

– oliwa z oliwek,

– 1 jajko

Przygotowanie gołąbków:

Prawdziwki zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na około 1 godzinę,
w międzyczasie gotujemy soczewicę, ryż i kaszę bulgur. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Odcedzamy grzybki, kroimy drobno i wrzucamy na patelnię do cebulki. Zalewamy wszystko niewielką ilością wody i dusimy przez ok. pół godziny pod przykryciem. Na dużych oczkach tarki ścieramy marchewkę i następnie podsmażamy. Przekładamy wszystkie przygotowane składniki do dużej miski, dodajemy przyprawy oraz jajko. Kolendrę i natkę pietruszki drobno siekamy i również dodajemy do farszu. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, tak by wszystkie smaki połączyły się. Liście kapusty parzymy wrzątkiem i wycinamy wszystkie zgrubiałe części. My przygotowaliśmy liście z młodej kapusty, która jest bardzo delikatna. Jeśli kapusta jest już twarda, to lepiej sprawdza się kapusta włoska. Wypełniamy farszem liście
i zawijamy. Tak przygotowane gołąbki podsmażamy na patelni
i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 30-40 minut w temp. 180⁰C.

Życzymy smacznego !

Proste spodnie

Tagi:

Zobacz więcej

Bagno Całowanie

Bagno Całowanie

Dla miłośników przyrody polecamy niezwykłe miejsce, w jedno z największych torfowisk na Mazowszu. W nim jest utworzona specjalna ścieżka przyrodnicza o nazwie 13 błota stóp.Turystyka

Czytaj więcej
Zbiornik Mokre Łąki

Zbiornik Mokre Łąki

W Truskawiu, na krańcach Kampinoskiego Parku Narodowego jest miejsce szczególne. Obok wielkiego przedsiębiorstwa oczyszczania wybudowano zbiornik wodny.Turystyka

Czytaj więcej
Rezerwat przyrody Lasek Bielański

Rezerwat przyrody Lasek Bielański

Kto by pomyślał, że w mieście może być rezerwat przyrody.Turystyka

Czytaj więcej

Patroni

Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego

Mazowieckie Centrum Polityki SpoŁecznej

ul. Nowogrodzka 62A
02-002 Warszawa
www.mcps.com.pl

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

03-719 Warszawa
ul. Jagiellońska 26
www.mazovia.pl

Fundacja Studio Psychologii Zdrowia

ul. Zachodnia 5
05-800 Pruszków
www.studio-psychologii.pl