Faszerowane warzywa
Z warzyw możemy przygotować całe mnóstwo zdrowych i pysznych dań czy przekąsek. Taką propozycją są faszerowane warzywa.
My podjęliśmy wyzwanie w wersji wegańskiej, gdyż farsz jest na bazie soczewicy, ale jeśli ktoś jest mięsożercą, może zamienić soczewicę na mięso mielone.
Składniki dla 2 osób:
– 1 papryka czerwona lub żółta ( są słodsze i smakują słońcem),
– 1 bakłażan średniej wielkości,
– 1 cukinia średniej wielkości,
– 1 puszka pomidorów,
– 2 duże pomidory,
– 2 cebulki,
– ½ ząbki czosnku,
– 1,5 szklanki soczewicy czerwonej,
– kawałek twardego sera do starcia,
– oliwa z oliwek,
– sól do smaku,
– 1 łyżeczka oregano,
– 1 płaska łyżeczka kurkumy,
– 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej,
– 1 łyżeczka papryki wędzonej,
– zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Warzywa umyć, osuszyć. Następnie paprykę przekroić na pół i usunąć ze środka gniazda nasienne. Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć, podobnie postępujemy z cukinią. Wydrążone części bakłażana, papryki i cukinii odkładamy, bo będą stanowiły później podstawę do wypełnienia farszem, a środki kroimy w kostkę. Następnie na odrobinie oleju musimy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać pokrojone wcześniej wydrążone część z cukinii i bakłażana. Wszystko razem należy podsmażyć, dodać soczewicę zalać odrobiną wody lub bulionem warzywnym. Do podsmażanego farszu dodajemy przyprawy do smaku czyli łyżeczkę oregano, kurkumy, papryki słodkiej i papryki wędzonej oraz zioła prowansalskie, sól i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i podgotowujemy na małym ogniu przez ok. 5-10 min. Tak mamy przygotowany farsz. Po wystygnięciu farszu, bierzemy wydrążone wcześniej warzywa (cukinia, papryka, bakłażan) i napełniamy farszem.
Teraz pora na przygotowanie jeszcze sosu pomidorowego.
Cebulkę należy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodajemy przyprawy (sól, papryka, zioła prowansalskie), następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy mieszając przez 10 minut na małym ogniu.
Wypełnione farszem warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Zostaje nam tylko posypać startym serem, może być parmezan lub ser kozi. Kwestia smaku😊.
Wstawić do piekarnika na ok 20-25 minut i piec w temp. 180-200⁰C
Życzymy smacznego!
Patroni
Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie
03-719 Warszawa
ul. Jagiellońska 26
www.mazovia.pl