Bigos wegański
Bigos pachnie pyszną kiełbaską i mięskiem, ale nie zawsze musi tak być. To ciężkostrawne danie. Chcemy Wam przedstawić alternatywę dla klasycznego bigosu. Bigos wegański jest bardzo smaczny i w niczym nie ustępuje „klasykowi”. Bigosik ma wielką zaletę, można ugotować większą ilość i zawekować lub jeśli ktoś posiada duży zamrażalnik, to można go też mrozić. Nagle gdy zjawi się niezapowiedziany gość, to jesteśmy gotowi na przygotowanie szybkiej przekąski. Wnuczka która jest weganką, będzie zachwycona nowym smakiem babci i chwalić nie przestanie😊.
Składniki:
– 1,5 kg kapusty kiszonej,
– 2 garści suszonych prawdziwków,
– 2 cebulki,
– 2 małe cukinie lub jedna większa,
– 1 bakłażan,
– 1 papryka czerwona,
– 1 papryka żółta,
– garść suszonych śliwek,
– kilka kiełbasek wegańskich (nie ma konieczności),
– 2 ząbki czosnku,
– kawałeczek czuszki (ostrożnie z ilością, łatwo przesadzić),
– 2/3 liście laurowe,
– kilka ziaren ziela angielskiego,
– 1,5 łyżeczki papryki wędzonej,
– 1,5 łyżeczki papryki słodkiej,
– 1,5 łyżeczki kurkumy,
– 2 łyżeczki majeranku,
– kilka łyżek oleju.
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i ewentualnie pokrojone w krążki
kiełbaski wegańskie. Następnie pokroić w większą kostkę bakłażana, cukinię, papryki. Dodać czosnek i suszone śliwki i przez krótką chwilę szklić od razu w dużym garnku. Kapustę kiszoną odcisnąć dokładnie, pokroić i wrzucić do garnka. Wszystko zalać niewielką ilością bulionu warzywnego (do połowy garnka), dodać resztę przypraw i gotować na małym ogniu przez ok. 1,5-2 godziny.
Wszystkie smaki przegryzą się i bigosik jest gotowy do spożycia. Całe bogactwo smaków i zapachów jest warte podjęcia tego wyzwania 😊
Patroni
Zadanie dofinansowane z budżetu Województwa Mazowieckiego
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie
03-719 Warszawa
ul. Jagiellońska 26
www.mazovia.pl